Akademia Dziennikarstwa Obywatelskiego

Stowarzyszenie MANKO serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w II edycji Akademii Dziennikarstwa Obywatelskiego!

Akademia jest częścią projektu „Obywatelski Kraków” - pierwszej gazety obywatelskiej w Krakowie, zainicjowanej przez organizację pozarządową - Stowarzyszenie MANKO. W ramach akcji odbędzie się szereg bezpłatnych warsztatów poświęconych tematyce społecznej, miejskiej i obywatelskiej.

Jeśli czujesz się członkiem społeczeństwa obywatelskiego, jesteś zainteresowany problemami lokalnymi i bardziej niż ciągłe kłótnie dwóch stron władzy interesują Cię problemy lokalne, masz duże szanse, aby zostać dziennikarzem obywatelskim! Aby tak się stało, wystarczy zgłosić swoją kandydaturę do wzięcia udziału w organizowanych przez nas warsztatach. Uczestnikiem może zostać każdy, kto ukończył 16 lat, przy czym osoby niepełnoletnie do formularza zgłoszeniowego dołączyć muszą również pisemną zgodę rodziców lub opiekunów prawnych.

Zgłoszenia należy dostarczyć osobiście do biura przy Al. Słowackiego 46/30 lub przesłać mailem na adres: ok@manko.pl, bądź faksem na numer: 12 429 37 28 w terminie do 19.02 2014r.

Tematyka zajęć:

Gazeta obywatelska- głos mieszkańców,

Kodeks dziennikarza obywatelskiego,

Warsztaty dziennikarskie,

Warsztaty dziennikarstwa internetowego,

Fotografia prasowa-fotoreportaż,

Dziennikarstwo obywatelskie za granicą.

Ważne terminy rekrutacji:

4-19 lutego 2014 r. - czas na przygotowanie i przesłanie formularzy rekrutacyjnych

20 lutego 2014 r.- zaproszenie zakwalifikowanych osób na rozmowy kwalifikacyjne

21-24 lutego 2014 r. - rozmowy kwalifikacyjne z wybranymi osobami

24 lutego 2014 r. - ogłoszenie wyników rekrutacji

28 lutego 2014 r. – pierwsze zajęcia

Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Wszelkie regulaminy i formularze dostępne na: