MOJE MIASTO - MOJA TWIERDZA

"MOJE MIASTO - MOJA TWIERDZA.
CZY W KRAKOWIE JEST BEZPIECZNIE?"

W ogólnopolskich sondażach, badających poczucie bezpieczeństwa wśród mieszkańców polskich miast, Kraków plasuje się na końcowej pozycji, pomiędzy Łodzią a Radomiem. Zagadnienia związane z bezpieczeństwem będą poruszane na trzeciej Kawiarence Obywatelskiej, organizowanej przez Stowarzyszenie MANKO i Komitet Obywatelski Miasta Krakowa. Odbędzie się ona we wtorek 11 lutego 2014 r. o godz. w Klubie Dziennikarzy „Pod gruszką” przy ul. Szczepańskiej 1.

Czy wpływ na niskie poczucie bezpieczeństwa mają spektakularne, krwawe porachunki gangów – z ostrymi narzędziami i kilogramami narkotyków w tle, czy też faktycznie w naszym mieście strach wyjść po zmroku na ulicę? Organizatorzy wspólnie z przedstawicielami krakowskiej Policji oraz Straży Miejskiej postarają się zdiagnozować aktualną sytuację, w obszarze ważnym dla każdego mieszkańca - bezpieczeństwa.

Dyskusja obejmie także takie tematy jak: wpływ około stadionowego bandytyzmu na sytuację w mieście - symboliczną, bo ledwie półmilionową (niemal pięciokrotnie niższą niż w mniejszym Lublinie), dotację dla policji ze strony Urzędu Miasta Krakowa; a także brak nowoczesnego i rozbudowanego systemu monitoringu obsługiwanego przez profesjonalne Centrum Bezpieczeństwa.

W spotkaniu uczestniczyć będą także przedstawiciele Stowarzyszenia Interkulturalni PL, którzy przybliżą nam problematykę walki z ksenofobią i rasizmem w naszym mieście.

Spotkanie, w którym prócz zaproszonych gości udział wezmą także mieszkańcy Krakowa, miejscy aktywiści oraz członkowie organizacji pozarządowych, odbędzie się w ramach III edycji Kawiarenki Obywatelskiej.

Zapraszamy!