Targi Edukacyjne Uczelni Polskich w Nowym Jorku

Polskie uczelnie od trzech lat borykają się z niżem demograficznym,  który sprawia że z roku na rok studentów jest coraz mniej. W 2013 roku na studia zapisało się aż o 90 tys. osób mniej niż rok wcześniej.  Prognozuje się, że do 2020 roku liczba osób w wieku studenckim (19 -24 lata) w Polsce  zmniejszy się aż o 1 milion. Aby temu zapobiec Stowarzyszenie MANKO wraz z Centralą Polskich Szkół Dokształcających w Ameryce podjęło inicjatywę organizacji III edycji Targów Edukacyjnych Uczelni Polskich w Nowym Jorku.

Niż demograficzny, który w ostatnich latach staje się coraz bardziej widoczny może sprawić, że ilość studiujących osób w Polsce zmniejszy się aż o 30%. W wyniku tego zamkniętych może zostać wiele polskich uczelni. Aby nie dopuścić do tej sytuacji koniecznym działaniem staje się promocja polskich szkół wyższych zagranicą. Obecnie studenci z zagranicy stanowią tylko 1% osób studiujących na polskich uczelniach. To daje nam dopiero 30. miejsce w Europie. Wyprzedzają nas m.in. Czesi, Słowacy, Węgrzy, Słoweńcy, Bułgarzy, Rumuni, Litwini, Łotysze i Estończycy.

ZMIEŃMY TO!
Stowarzyszenie MANKO wraz z Centralą Polskich Szkół Dokształcających w Ameryce podjęło inicjatywę organizacji III edycji Targów Edukacyjnych Uczelni Polskich w Nowym Jorku. Targi to jedna z najskuteczniejszych form dotarcia do interesantów - pozwalają nawiązać bezpośredni kontakt z potencjalnym klientem. Główną grupę docelową Targów stanowić będzie młodzież polskiego pochodzenia - uczniowie szkół polonijnych i amerykańskich.  Jak wynika z danych Ministerstwa Spraw Zagranicznych, w okręgu Nowy Jork mieszka aż 3,6 mln osób deklarujących jakiekolwiek związki z polskością, dlatego też nasze przedsięwzięcie jest świetną okazją do pozyskania nowych studentów i promocji polskiej edukacji.

Druga odsłona imprezy cieszyła się dużym zainteresowaniem - zarówno mediów, jak i amerykańskiej Polonii, dlatego postanowiliśmy ponownie wykorzystać tkwiący w Targach potencjał. Są one znakomitą okazją do przedstawienia dotychczasowego dorobku i atrakcyjności studiowania w naszym kraju. W obliczu wysokich kosztów kształcenia w USA nauka w polskich szkołach wyższych zdaje się być atrakcyjną alternatywą, gwarantującą wysoką jakość edukacji w zamian za znacząco niższe nakłady finansowe. Głównym celem Targów jest promocja Polski jako kraju nowoczesnego, rozwijającego się w sposób dynamiczny, zagłębia znakomitych kadr z różnych dyscyplin oraz przyjaznego miejsca do podjęcia studiów.

Podczas Targów zostaną utworzone 2 specjalne strefy: Get Well in Poland oraz Visit Poland. Zwiedzający zyskają możliwość poznania ofert najlepszych polskich uczelni. Swój udział potwierdziły już Uniwersytety Medyczne w Lublinie, w Katowicach i w Białymstoku. Na targach zostaną zaprezentowane również województwa - Małopolskie, Mazowieckie i Podkarpackie. W strefie Get Well in Poland będzie można dowiedzieć się więcej o Klinice Krakowskiej, Klinice Aesthetica Dermadent oraz o Specjalistycznym Centrum Medycznym Chirurgii Małoinwazyjnej.

Więcej informacji na: http://polishfair.com/ oraz na Facebooku: https://www.facebook.com/TargiEdukacyjneNY