RyzyKOchania

Kampania ryzyKochania miała na celu spopularyzowanie badań na obecność wirusa HIV. Grupą wiekową najbardziej narażoną na infekcję są osoby w wieku 18-29 lat. To szczególnie do nich skierowana była akcja Stowarzyszenia MANKO.

Badania wykazują, iż ok. 35 tys. osób w Polsce żyje z HIV, z czego ponad 50% nie wie o swoim zakażeniu. Ponad połowa wszystkich zakażonych osób jest przed 30 rokiem życia. Sytuacja epidemiologiczna jest stabilna, jednak ze względu na dramatyczny wzrost zakażeń w krajach sąsiadujących z Polską takich, jak Ukraina czy Rosja, może ona w każdej chwili ulec zmianie.

Celem kampanii było promowanie odpowiedzialnego stylu życia. Przywiązujemy szczególną wagę do propagowania wiedzy o zagrożeniach wynikających z ryzykownych zachowań seksualnych. Edukacja zdrowotna jest naszym priorytetem.

Ambasadorami kampanii zostali: Maria Peszek, piosenkarka; Weronika Rosati, aktorka; Tomasz Szczepanik, wokalista zespołu PECTUS oraz Wojtek ŁOZO Łozowski, wokalista zespołu Afromental.

Wczesne wykrycie obecności wirusa HIV w organizmie nie tylko da szansę na większą skuteczność leczenia, ale również zapobiegnie wzrostowi zakażeń.
Grupa docelowa: osoby
w wieku 18-29 lat

Cele kampanii: edukacja
w zakresie bezpiecznych zachowań seksualnych